Aanhanger

In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto / bestelbus met aanhanger niet over het juiste rijbewijs beschikken. Rijden met een aanhanger zonder E-rijbewijs kan vervelende gevolgen hebben. De bestuurder loopt het risico van een bekeuring. Veel ernstiger zijn de gevolgen voor de verzekering. Iedere autopolis bevat namelijk uitsluitingsclausules en één daarvan gaat over het rijden met een niet geldig rijbewijs.

Rijbewijs B

Rijbewijs B heeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto / bestelbus met een aanhanger die, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo.

In bepaalde gevallen is het toegestaan een zwaardere aanhanger te trekken dan 750 kg. Dat kan alleen op twee voorwaarden:

  1. De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het trekkende voertuig.
  2. Indien dit zo is telt men de maximale massa van de aanhanger op bij de maximale massa van het trekkende voertuig. Dit mag dan samen NIET MEER dan 3500 kg zijn. Wanneer de aanhanger een totale maximale massa van 750 kg heeft is er geen maximaal gewicht van toepassing op de combinatie.

Rijbewijs BE

Met rijbewijs BE bent u niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die u mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig. Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kilo bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt dat de toegestane maximum massa niet meer dan 3500 kilo mag bedragen. In het rijbewijs wordt het weergegeven als begrip ledige massa en toegestane maximum massa.

Vanaf 1 mei 2010 is het gebruik van een tachograaf verplicht Voor B/E combinaties met een toegestane maximum massa van méér dan 3500 kg wanneer zij beroepsmatig gebruikt worden!

Benodigde gegevens ten behoeve van het praktijkexamen:

  • Geldige verklaring van geschiktheid (Eigen verklaring)
  • Geldig rijbewijs B

Note

  • Als u beschikt over het rijbewijs E bij C (aanhanger vrachtauto) heeft u automatisch E bij B.
  • Voor het behalen van uw rijbewijs categorie E achter B hoeft u geen theorie-examen af te leggen.

Belastingaftrek

Handig om te weten is dat deze opleiding een aftrekpost (opleidingskosten) bij de belastingaangifte kan zijn. Hoeveel u kunt aftrekken is van uw persoonlijke situatie afhankelijk. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de belastingdienst. (0800- 0543)

Voor verdere informatie of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Allroad via 040 – 555 55 55 of per e-mail.

Beroepsopleiding wordt verzorgd in samenwerking met

Wij helpen je graag verder met je opleiding, neem contact op!

Voor alle opleidingen hebben wij een oplossing. Wij praten je graag bij over de mogelijkheden.
Neem contact met ons op en bel 040 – 555 55 55